„Cu parcurile curate!” – acțiune amplă de ecologizare derulată de elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași

„Cu parcurile curate!” – acțiune amplă de ecologizare derulată de elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași

02 May 2023 Noutati

Pământul are nevoie de noi, iar școala este locul în care elevii pot învăța, împreună, să aibă mai multă grijă de el!

În „Săptămâna verde” acţionăm pentru a proteja mediul înconjurător în orașul nostru, pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar ele sunt consecințe ale comportamentului nostru!

Și eu am grijă de orașul meu!

În data de 2 mai, aproximativ 300 de elevi #youngvolunteers, coordonați de cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, în calitate de partener în cadrul proiectului „Young Volunteer in CBC area”, au organizat o amplă acțiune de ecologizare, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare al elevilor referitor la problemele de mediu şi realizarea unei educaţii ecologice și, totodată, pentru a dezvolta spiritul civic şi capacitatea elevilor de a comunica, de a lua decizii, de a lucra în echipă, de a se implica şi de a rezolva probleme de mediu, având ca rezultat îmbunătăţirea calităţii mediului ambient în orașul nostru.

Obiective acțiunii de ecologizare în parcul Dumbrava:

  • promovarea educației ecologice în școală și în afara ei
  • sensibilizarea elevilor cu privire la importanța protejării mediului
  • stimularea spiritului civic, prin implicarea în viața comunității

     

Suntem de părere că procesul educativ trebuie să înceapă cât mai devreme, astfel încât elevii să conştientizeze complexitatea mediului în care trăiesc, problemele cu care se confruntă, să înveţe să iubească şi să respecte NATURA.


Reamintim că proiectul „Young Volunteer”, finanțat prin programul INTERREG V-A România – Bulgaria, este implementat de Asociația AISSER Călărași, în calitate de lider, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași, Fundația „Sustainable Development and Prosperity” din Vratsa (Bulgaria) și Liceul „Vasil Levski” din Glavinitsa (Bulgaria), în calitate de parteneri. Acesta își propune să dezvolte o formă de învățare socială, prin activități de voluntariat menite să aibă o valoare adăugată în beneficiul comunităților din aria transfrontalieră româno-bulgară.

Spiritul civic şi încrederea că orice om poate aduce o schimbare în comunitatea lui, mai ales dacă lucrează împreună cu alţi oameni preocupaţi de aceleaşi aspecte, se învaţă prin implicarea în activităţi de voluntariat.

Prin acest proiect ne-am propus să informăm tinerii cu privire la ce înseamnă cu adevărat responsabilitatea pe care o ai atunci când decizi să devii voluntar, prin derularea de activități interactive, educative și cât mai diversificate, având în prim plan Voluntariatul.

Ceea ce încercăm să evidenţiem este cât de important poate fi un voluntar şi câte schimbări poate face acesta prin munca lui. Trebuie să facem oamenii să fie receptivi la ceea ce vrem să transmitem şi să îi facem să înţeleagă şi să se implice în munca de voluntariat, pentru că fiecare este important şi poate aduce o schimbare.

Considerăm că este important să atragem cât mai mulţi oameni către voluntariat. Un singur om nu are puterea de a face schimbări majore, însă un grup de oameni deschişi, pregătiţi şi având un scop clar pot face un bine mediului înconjurător, unui om etc..

Voluntarii sunt oameni admirabili, care fac sacrificii în numele voluntariatului, sunt oameni altruişti, solidari, sociabili, gata de a discuta orice şi de a ajuta pe oricine. Ei sunt pregătiţi să ajute, fără a avea un interes propriu, câştigând numai satisfacţia de a-şi vedea scopul împlinit.

Orice voluntar este valoros, oricine este binevenit să se alăture nouă! Putem ajuta şi schimba ceva şi pe un plan restrâns. Nu este indicat să ne implicăm ca voluntari numai acolo unde scopurile sunt complexe. Schimbarea nu se face dintr-odată, ci treptat. De aceea, este foarte important să înţelegem că sunt idei, oameni, medii, chiar lângă noi, care trebuie schimbate sau ajutate. Tot ce trebuie să facem este să le conştientizăm şi să începem să luăm măsuri, dar înainte de toate trebuie să fim o echipă, să devenim o comunitate unită în diversitate - comunitatea „Young Volunteer”!

„Young Volunteer” este ca un puzzle, iar fiecare tânăr din aria transfrontalieră româno-bulgară reprezintă o piesă a puzzle-ului... Cu implicarea activă a tinerilor vom reuși să construim un puzzle complet, ce va îngloba soluții comune pentru stimularea cetățeniei active prin acțiuni de voluntariat.

 

share
UE RO GOV INTERREG