Jurnalul ecologiștilor „Young Volunteer” (I)

Jurnalul ecologiștilor „Young Volunteer” (I)

06 Feb 2020 Noutati

Poluarea este un inamic invizibil și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a combate cauzele! A devenit vital să ne implicăm fiecare dintre noi, oricum și oricând putem, în protejarea mediului înconjurător!

Să vezi o problemă în mediul tău și să faci un pas, oricât de mic, spre schimbare este cel mai important!

Schimbarea începe cu tine!

Noi, echipa AISSER, credem cu tărie că prin orice tip de acțiune de ecologizare, fie ea oricât de mică, putem ajuta la salvarea naturii de la distrugerile provocate de... om (defrişarea, poluarea, aruncarea gunoaielor în locuri necorespunzătoare, braconajul…). Și, prin exemplul nostru, al fiecăruia dintre noi, îi putem determina pe ceilalţi să conştientizeze pericolele unei naturi distruse, care au început să fie din ce în ce mai prezente (fenomenele meteo extreme din aceste zile sunt o dovadă clară!), şi să aibă curajul și determinarea să facă primul pas cu atitudine.

Să fii ecovoluntar înseamnă să desfăşori activităţi voluntare în domeniul ecologiei (fără să primeşti bani sau bunuri), dar să (te) ajuți la păstrarea unui mediu cât mai curat.

Ţi se pare complicat? Stai să vezi cât de uşor poate fi! Ideea e să vrei. 😉

Îți voi povesti, în cele ce urmează, experiența pe care am avut-o noi la sfârșitul săptămânii trecute, când, îți amintești, am avut parte de o vreme ce parcă prevestea venirea verii, nu a iernii, cu cele 17 grade în termometre, cerul senin și razele arzătoare ale soarelui, care ne-au bronzat chipurile palide de iarnă.

Așadar, duminică am pornit într-o drumeție montană cu prieteni dragi „pe-un picior de plai,/ pe-o gură de rai” din regiunea noastră, să descoperim la pas locurile frumoase de pe platourile montane, zone de belvedere, în ritm jovial, să inspirăm aer curat și să ne luăm porția de „vitamina soarelui”.

Pentru că suntem o gașcă activă, ne-am gândit ca în promenada noastră să facem și ceva util... util pentru natură, pentru mediul care ne hrănește fizic și spiritual necontenit și necondiționat... util, așadar, și pentru noi.

Pentru aceasta am avut nevoie doar de un set de saci menajeri, o pereche de mănuși și doi clești pentru colectarea gunoiului, recuzită pe care am împărțit-o frățește în șase (desigur noi, fetele, am câștigat cele două mănuși în detrimentul băieților 😉).

Pe o distanță de aproximativ 2 km am avut neplăcuta surpriză să găsim atât de mult gunoi încât setul de saci menajeri, care, la plecare părea o exagerare, s-a dovedit a fi de departe insuficient pentru maldărele de ambalaje, plastice, haine, cutii de bere, sticle de vin și multe alte dovezi lăsate în urmă mărturie vie pentru sute de ani a ceea ce a reprezentat o distracție de pomină de câteva ore pentru niște indivizi „săraci cu duhul”.

În maxim trei ore am săvârșit setul, sacii erau plini, unii deja se rupseseră în încercarea noastră congestionată de a strânge cât mai mult gunoi. Toată bucuria, jovialitatea și energia pură care ne cuprinsese la vederea platoului plin de ponei, de unde am pornit în drumeție, ne-au părăsit ușor cu fiecare sac menajer umplut... discuțiile noastre care răsunau pe platou la început ca într-un meci amical de tenis de la unul la altul se pierdeau în ecou și lăsau loc dialogului interior mut purtat de fiecare cu gândurile sale...

Resemnați, cuprinși de ciudă, amestecată cu tristețe și dezamăgire, ne-am întors la mașină muți, istoviți de doi kilometri de furie acumulată, am încărcat sacii în portbagaj și am pornit spre casă.

În mașină am făcut un pact: să repetăm experiența aceasta, oricât de dureroasă, și să o povestim cu tot ce a însemnat ea pentru fiecare dintre noi, să spunem tuturor cât de important este să faci ceva... să iei atitudine, să nu rămâi indiferent, pasiv... un simplu spectator. Cu toții suntem actori pe scena vieții! Oriunde mergem, orice facem contează! Important este ca la sfârșitul zilei să avem răspuns la întrebarea: Cu ce am făcut eu azi diferența?

Dacă vezi oameni în jurul tău că aruncă gunoaie pe jos, fii tu cel care aduce o schimbare în bine! Nepăsarea este la fiecare pas, dar este de datoria noastră să dăm un exemplu pozitiv și să arătăm că se poate!

Fără costuri, fără prea mare efort și fără prejudecăți, oricine poate să facă ceea ce am făcut noi... fie individual, fie colectiv. Nu te ascunde în spatele unor scuze frivole, nu aștepta un moment oportun sau gașca sau familia să poți face diferența. Oricând, oriunde și oricum poți deveni un exemplu pentru ceilalți!

Gândește liber! Gândește Eco! Trăiește curat! Implică-te!

 

share
UE RO GOV INTERREG