Deși senzația pe care o ai când mergi cu barca pe Dunăre este că doar pescărușii, ciorile și egretele viețuiesc aici, lucrurile se schimbă radical când cobori pe mal și o iei la picior, în special în zonele de confluență cu râurile care alimentează Dunărea ori în zonele joase inundabile, unde apa Dunării transformă an de an peisajul prin ieșirea din matcă și revărsarea în albia majoră. (...) - D. Panaitescu
Vineri seara am participat în calitate de parteneri la un eveniment de tip manifest pentru Dunăre, derulat în cadrul programului „Cu Apele Curate”, ce s-a dorit a fi un apel la implicare a comunității locale în combaterea și reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării.
Cu această ocazie, la Muzeul Municipal Călărași a fost deschisă Expoziția de fotografie „Cu Apele Curate”, realizată de Vlad Bâscă, în care este prezentată imaginea nefirească pe care o creează deşeurile din plastic în mijlocul naturii, oferindu-ne fiecăruia dintre noi ocazia de a descoperi în instantaneele sale un îndemn la #responsabilitate şi #respect faţă de biodiversitate.
Totodată, a avut loc proiecția unor filme documentare tematice pe subiectul poluării cu plastic, prilej de dialog deschis între participanți despre soluții de reducere și prevenire a acestui fenomen.
Cu toții avem, pe post de madlene, câte o „Ozana preafrumos curgătoare”, care ne azvârle în butoiul cu amintiri. Dar parcă realitatea ultimilor ani ne poartă tot mai departe de „ce a fost odată”. (...) Lacurile de câmpie încep să fie date dispărute, iar râurile mari poartă cu ele în Dunăre, pentru a fi apoi depuse în delta marelui fluviu și în Marea Neagră, toată mizeria unei Românii grăbite să se modernizeze cu prețul naturii, în general, și al apelor, în special. Iar cel mai evident, elocvent și prezent exponent al acestei tranziții de la ape line, cristaline, la apa sâmbetei, este PLASTICUL. – D. Mitrana
Invitația de participare ca parteneri la evenimentul-manifest de artă vizuală și, în general, parteneriatul pe care l-am dezvoltat la nivel local în cadrul programului „Cu Apele Curate” de la începutul acestui an ne bucură deplin și, în același timp, ne determină să fim mai responsabili față de mediul înconjurător și să ne implicăm oricât putem în protejarea naturii și a apelor Dunării, în mod deosebit.
Fenomenele meteo extreme din această vară sunt un semnal de alarmă evident că natura are nevoie de sprijinul nostru astăzi, mai mult decât oricând. Cu greu ne putem imagina ce înseamnă 4,2 tone de plastic purtate de apele Dunării în fiecare zi, dar este lesne de înțeles și a devenit din ce în ce mai clar că acum este momentul să ne schimbăm obiceiuri de consum și aruncat.
Din a doua jumătate a secolului al XX-lea, noi, omenirea, am ajuns să consumăm aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic. Problema este că deși noi îl folosim, el nu se consumă. Fiecare PET, odată golit de conținut, își începe o călătorie de sute de ani prin apele lumii.
Exclusiv în ceea ce privește România, conform celor mai recente statistici, fiecare dintre noi generăm aproximativ 30 kg de plastic anual, care supraviețuiește în natură și în dauna naturii sute de ani.
Pentru a aduce o schimbare în bine, trebuie să începem să ne schimbăm obiceiurile din viața de zi cu zi. Iar cum orice învăț are și dezvăț, putem deveni fiecare dintre noi mai responsabili față de mediu prin schimbarea acestor obiceiuri din viața noastră, care, deși sunt mici, au, se pare, efecte cu o durată de sute de ani.
*****
Evenimentul de vineri seara a fost organizat în parteneriat de Asociația Mai Mult Verde, Muzeul Muncipal Călărași și AISSER Călărași, cu scopul de a aduce mai aproape de comunitatea locală, prin imagini, problemele de mediu cu care ne confruntăm #Aici și #Acum. Află detalii aici.