Cum poți deveni VOLUNTAR Crucea Roșie

Cum poți deveni VOLUNTAR Crucea Roșie

08 May 2020 Noutati

ORICINE POATE DEVENI VOLUNTAR DE CRUCE ROȘIE

 

În cadrul proiectului „Young Volunteer”, beneficiarii - Asociația AISSER Călărași, în calitate de lider, și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași, în calitate de partener, au semnat un Acord de parteneriat împreună cu Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Călărași și Crucea Roșie - Filiala Călărași, privind avertizarea timpurie și răspunsul rapid comun și sprijinirea noii comunități de tineri voluntari.

Semnarea acestui acord are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor elevi din zona transfrontalieră asupra importanței și beneficiilor date de implicarea în activități de voluntariat.

În cadrul primei campanii de voluntariat - acțiune pilot -, organizată la Călărași, reprezentanți ai Crucii Roșii - Filiala Călărași au fost alături de noi, prin susținerea unui curs demonstrativ, de inițiere în acordarea primului ajutor, cu scopul de a stimula dorința tinerilor elevi de a învăța noțiuni, deprinderi și obiceiuri pentru a-și însuși comportamente adecvate în situații de risc, în acordarea primului ajutor.

 

Toți cei interesați să devină voluntari la Crucea Roșie trebuie să știe următoarele:

Oricine poate să devină voluntar de Cruce Roșie!

Fie ca suntem tineri sau la o varsta inaintata, liber profesionisti sau avem un loc de munca stabil, familisti sau necasatoriti, toti avem ceva special de oferit… Inclusiv tu!

Cu totii avem cel putin o abilitate, pricepere sau talent pe care sa il putem pune in folosul unei persoane care are nevoie de ajutor.

Daca esti tanar: ai posibilitatea sa faci parte din cea mai prestigioasa organizatie umanitara la nivel mondial, intr-o echipa puternica, sa capeti experienta care te va ajuta sa obtii mai usor un loc de munca. Ca voluntar poti sa testezi o posibila cariera, sa-ti faci contacte si prietenii solide, sa-ti pui in practica ideile si entuziasmul, sa cunosti lumea altfel decat o stii acum.

Daca esti angajat: viata inseamna mai mult decat rutina casa – serviciu. Implicandu-te intr-o activitate de voluntariat poti schimba monotonia din viata ta cu bucuria si sentimentul de implinire ajutand un batran, un copil, o familie aflata in nevoie, salvand un om dintr-o situatie disperata. Construieste momente de neuitat alaturi de ceilalti 6 000 de voluntari ai Crucii Rosii Romane. E timpul sa faci o schimbare in viata ta!

Daca esti o persoana in varsta: ai posibilitatea sa impartasesti din experienta ta celor care au nevoie de ajutor. Poti fi un exemplu pentru cei tineri, dar si pentru cei de-o varsta cu tine. A fi varstnic nu inseamna resemnare si inactivitate, ci a fi o resursa importanta pentru societate.

Daca esti liber profesionist: Implicandu-te in activitati de voluntariat ai sansa de a acumula noi experiente, de a-ti forma noi abilitati, iti poti crea contacte care sa te conduca la un post asa cum ti-l doresti. Nu lasa timpul sa treaca pe langa tine! Umple-ti timpul cu multa bucurie! Sunt atatia oameni care au nevoie de tine.

Este momentul sa daruiesti din timpul tau liber. Misiunea noastra este posibila datorita oamenilor ca tine, oameni care ofera o mana de ajutor fara sa ceara nimic in schimb.

Contacteaza filiala de CRR din judetul/sectorul in care traiesti sau inveti. Afla cum poti sa-ti folosesti mai bine cunostintele, experienta, ideile, entuziasmul.

 

 

CE POȚI FACE CA VOLUNTAR DE CRUCE ROȘIE

Ca voluntar in cea mai mare organizatie umanitara la nivel mondial, poti sa te implici intr-o varietate de proiecte si domenii, in functie de aptitudinile si preferintele tale:

 

Pregatire si interventie in caz de dezastre:

- poti beneficia de instruire pentru a deveni membru in Detasamentele pentru interventie in caz de dezastru;

- poti beneficia de instruire pentru acordarea primului ajutor de baza.

 

Social:

- programe sociale pentru asistarea persoanelor fara venituri;

- pregatire si distribuire de pachete cu alimente, imbracaminte, sau jucarii pentru persoane fara venituri, batrani din centre rezidentiale, refugiati;

- informare pe diferite teme de natura sociala; sprijinirea copiilor din centrele de plasament, sprijin moral si material varstnicilor din caminele-spital si centre rezidentiale pentru vastnici;

- servicii de ingrijire la domiciliu si medico-sociale pentru persoane varstnice;

- programe de dezvoltare comunitara;

- campanii pe teme legate de prevenirea traficului de fiinte umane.

 

Sanatate:

- campanii de promovare a sanatatii (educatie sexuala, alimentatie sanatoasa, prevenirea fumatului sau a utilizarii drogurilor, prevenirea injectarii cu virusul HIV, prevenirea tuberculozei etc).

 

Activitati cu caracter general in cadrul Crucii Rosii Romane:

- promovarea si difuzarea Dreptului International Umanitar;

- campanii de promovare si protectie a emblemei de Cruce Rosie;

- campanii de prevenire a traficului de fiinte umane;

- organizarea de tabere pentru tineret si voluntari;

- organizarea de training-uri si seminarii pe diverse teme;

- organizarea de evenimente cu ocazia lunilor Crucii Rosii Romane (Mai si Septembrie).

 

Administrativ:

- tehnoredactare de materiale, realizarea de publicatii, pagini web;

- traduceri;

- realizarea revistei presei;

- organizare de evenimente.

 

 

CUM POȚI DEVENI VOLUNTAR DE CRUCE ROȘIE

Descarca formularul de inscriere (disponibil aici - https://crucearosie.ro/voluntariat/cum-poti-deveni-voluntar/), completeaza-l si trimite-l la filiala din judetul/sectorul in care locuiesti sau inveti – datele de contact ale acestora se regasesc in pagina Filiale a site-ului www.crucearosie.ro.

Dupa ce ai trimis formularul, este bine sa stabilesti o intalnire in care sa afli detalii despre activitatea de voluntariat. Persoana responsabila cu recrutarea voluntarilor din filiala careia te adresezi iti va explica ce ai de facut si veti discuta despre motivatia ta de a face voluntariat si despre asteptarile tale.

Fiecare voluntar de Cruce Rosie participa la cursuri de instruire privind Miscarea si Principiile Fundamentale ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii. In functie de abilitatile si preferintele sale, voluntarului nou inscris ii este repartizata o anume activitate pentru care beneficiaza, de asemenea, de instruire. Cursurile sunt gratuite si obligatorii.

Dupa efectuarea primelor cursuri de instruire, te vei putea considera voluntar de Cruce Rosie – unul din marea familie a celor 97 de milioane de voluntari ai Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie din toata lumea – si pregatit sa ajuti oameni din tara/orasul tau.

 

PROFILUL VOLUNTARULUI DE CRUCE ROȘIE

- Voluntarul de Cruce Rosie este un om bun pentru o lume mai buna;

- Voluntarul de Cruce Rosie nu se incadreaza intr-o categorie socio-demografica specifica - ORICINE POATE FI VOLUNTAR DE CRUCE ROSIE. Singurele conditii pentru a deveni voluntar sunt dorinta sincera de a oferi timp pentru o activitate umanitara si respectarea codului de conduita al voluntarului;

- Voluntarul de Cruce Rosie actioneaza in cadrul organizatiei in spiritul principiilor de baza ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie;

- Voluntarul de Cruce Rosie intelege si se bucura de beneficiile activitatii sale.

 

 

COD DE CONDUITĂ PENTRU VOLUNTARII SOCIETĂȚII NAȚIONALE DE CRUCE ROȘIE DIN ROMÂNIA

Preambul

Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este o organizatie umanitara bazata pe voluntariat, reprezentand si unul dintre cele sapte Principii Fundamentale ale sale.

Componenta a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania recunoaste ca forta sa rezida in capacitatea sa de a mobiliza voluntari, cu ajutorul carora contribuie la alinarea suferintelor persoanelor vulnerabile.

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este deschisa oricarei persoane care doreste sa devina voluntar, in conditiile legii si ale prezentului cod de conduita.

 

Cadru si termeni

Prezentul Cod de conduita se aplica tuturor voluntarilor Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, indiferent de functiile pe care le indeplinesc sau de forma in care contribuie la realizarea obiectivelor organizatiei.

Prezentul Cod de conduita formeaza parte integranta a contractului de voluntariat incheiat in conditiile legii, iar prin semnarea sa, se oficializeaza angajamentul voluntarului si cadrul misiunilor ce ii sunt incredintate.

 

Prin voluntariat, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania intelege o activitate care:

- este efectuata de buna voie si nu din dorinta de a obtine un avantaj material sau financiar, nici nu este determinata de factori de presiune externi (sociali, economici sau politici);

- este in beneficiul persoanelor si comunitatilor vulnerabile, in conformitate cu Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie;

- este organizata de reprezentanti autorizati ai Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.

Voluntarul este persoana care, ocazional sau cu regularitate, desfasoara activitati de voluntariat pentru Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.

 

Drepturi si obligatii

A. Voluntarii Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania au, in principal, urmatoarele drepturi:

1. sa primeasca sprijin de la reprezentantii si structurile relevante de conducere ale organizatiei;

2. sa primeasca instruirea corespunzatoare pentru a putea sa-si indeplineasca sarcinile sau rolul convenite;

3. sa primeasca legitimatii de voluntar al SNCRR;

4. sa aiba posibilitatea de a alege sa devina sau nu membri al SNCRR, conform prevederilor Statutului SNCRR;

5. sa primeasca informatii corespunzatoare privind activitatile desfasurate de SNCRR;

6. sa accepte sau sa refuze o anumita sarcina, in functie de continutul contractului de voluntariat incheiat.

 

B. Voluntarii Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania au urmatoarele obligatii:

1. sa recunoasca si sa actioneze in conformitate cu Principiile Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Statutul si regulamentele SNCRR;

2. sa respecte Regulamentul privind folosirea emblemei si sa previna folosirea abuziva a emblemei;

3. sa nu solicite si sa nu accepte niciun castig material sau financiar ca rasplata pentru activitatea lor;

4. sa nu se implice in controverse politice, religioase, rasiale sau de alt fel care contravin Principiilor Fundamentale sau pozitiei oficiale a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania;

5. sa nu actioneze impotriva intereselor Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania;

6. sa nu influenteze decizii ale Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, care ar conduce la obtinerea unui castig financiar in favoarea unei persoane fizice sau juridice fata de care voluntarul in cauza are anumite interese;

7. sa nu foloseasca apartenenta sa la SNCRR pentru scopuri personale (politice, ideologice, comerciale);

8. sa nu divulge sau sa foloseasca informatii confidentiale, fara permisiunea expresa a persoanei relevante din cadrul Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania;

9. sa fie disponibili, in caz de urgenta, conform prevederilor contractului de voluntariat incheiat si in functie de cunostintele si abilitatile pe care le au;

10. sa dea dovada de spirit de echipa si sa colaboreze cu ceilalti membri, voluntari si salariati ai SNCRR;

11. sa respecte si sa protejeze demnitatea beneficiarilor SNCRR si sa dea dovada de discretie in legatura cu informatiile referitoare la acestia;

12. sa raspunda la nevoile beneficiarilor si sa consolideze capacitatea acestora de a face fata singuri acestor nevoi;

13. sa promoveze activitatile SNCRR, scopul specific al programelor in cadrul carora desfasoara activitate de voluntariat in fata persoanelor fizice, autoritatilor si persoanelor juridice.

 

C. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania are urmatoarele obligatii fata de voluntarii sai:

1. sa recruteze voluntarii pentru anumite sarcini sau roluri specifice si bine determinate;

2. sa recruteze voluntarii pe baza angajamentului si a potentialului acestora;

3. sa recruteze voluntarii fara nici o discriminare bazata pe motive de nationalitate, rasa, sex, credinte religioase, dizabilitati, varsta;

4. sa stabileasca cu claritate, in cuprinsul contractului de voluntariat, conditiile in care urmeaza a se efectua activitatea de voluntariat (timp consacrat activitatii de voluntariat, functia sau rolul voluntarului, asigurarea contra riscurilor care decurg din activitatea prestata, relatiile voluntarului cu salariatii sau alti voluntari ai SNCRR);

5. sa ofere voluntarilor o instruire adecvata, care sa le permita acestora sa-si indeplineasca responsabilitatile, sarcinile sau rolul pentru care au fost recrutati ori activitatile de interventie in caz de urgenta la care li se cere sa participe;

6. sa asigure voluntarilor echipament adecvat pentru sarcinile sau rolul care le-au fost incredintate;

7. sa recunoasca meritele voluntarilor, sa le acorde premii, ori de cate ori este posibil si necesar si sa ofere voluntarilor oportunitati de dezvoltare personala si profesionala;

8. sa garanteze ca opiniile si ideile voluntarilor sunt luate in considerare si urmate in toate etapele de elaborare, implementare si evaluare a programului;

9. sa ramburseze cheltuielile rezonabile suportate de voluntari pe parcursul executarii sarcinilor aprobate;

10. sa ofere asigurare corespunzatoare contra riscurilor care pot decurge din activitatile de voluntariat;

11. sa garanteze ca activitatile voluntare nu sunt un substitut al muncii salariate;

12. sa depuna eforturi pentru promovarea colaborarii si a parteneriatelor cu alte organizatii ale societatii civile sau persoane juridice publice ori private care incurajeaza voluntariatul.

 

 

Prevederi finale

Prezentul cod de conduita a fost aprobat in cadrul reuniunii Comitetului de Directie din data de 23 iulie 2004 si intra in vigoare de la data aducerii la cunostinta, prin grija filialelor si a Sediului Central ale SNCRR.

 

Sursă: CRUCEA ROȘIE

 

 

 

 

 

share
UE RO GOV INTERREG