8 май - Световен ден на Червения кръст

8 май - Световен ден на Червения кръст

15 May 2021 Noutati

Приветстваме доброволците на Червения кръст

Доброволци и служители на Националните дружества на Червения кръст на Румъния и България празнуват 8 май, Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. От 1863 г. до днес Движението на Червения кръст и полумесец е водещото средство за хуманитарна намеса в света.

През последните години доброволци и служители на Червения кръст и Полумесец подкрепиха над 160 милиона души при извънредни ситуации, от природни бедствия до граждански войни. Организирани като глобална мрежа, резултатите от действията оказват влияние на всички нива: глобално, регионално, местно, винаги в близост до нуждаещите се. Ето защо решенията относно организацията като цяло и установяването на международния хуманитарен дневен ред започват от онези, които най-добре разбират проблемите и решенията: доброволци, хора и общности, засегнати от трудности.

В своите 158 години съществуване Червеният кръст и Червеният полумесец винаги са се адаптирали към предизвикателствата, пред които е изправен. През този период, от началото на пандемията, доброволци и служители непрекъснато действат, поемайки риска от заболяване, за да предоставят хуманитарна помощ и социално-медицински услуги на нуждаещите се. В същото време, за да помогнат на общностите да се подготвят, те разпространяват информация, необходима за предотвратяване и ограничаване на разпространението на коронавируса. При неблагоприятни условия доброволците преодоляха бариерите и с отговорност и всеотдайност изпълниха мисията на организацията.

На тази годишнина отдаваме почит на 14-те милиона доброволци и служители, наети от 192-те Национални общества на Червения кръст и Червения полумесец, участващи в подкрепа на общностите, засегнати от пандемията COVID-19.

share
UE RO GOV INTERREG