www.youngvolunteer.eu sau contactându-ne la adresa de e-mail: office@aisser.ro, tel.: 0371/015.145, persoană de contact: Andrei STOIAN, președinte AISSER Călărași. 

" />

Uniți în diversitate prin Voluntariat! „Young Volunteer” - proiectul transfrontalier de promovare a spiritului civic în rândul tinerilor din România și Bulgaria

Uniți în diversitate prin Voluntariat! „Young Volunteer” - proiectul transfrontalier de promovare a spiritului civic în rândul tinerilor din România și Bulgaria

11 Feb 2020 Articole

În data de 10 februarie, la Glavinitsa (Bulgaria), a avut loc Conferința finală a proiectului „Young Volunteer” (cod eMS - ROBG 296), finanțat în cadrul programului INTERREG V-A România – Bulgaria, Axa prioritară 3 „A safe region” („O regiune sigură”).

„Young Volunteer” este un proiect realizat în parteneriat de Asociația AISSER Călărași, în calitate de lider de proiect, împreună cu Fundația „Sustainable Development and Prosperity” din Vratsa, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași și Liceul „Vasil Levski” din Glavinitsa - Silistra, în calitate de parteneri.

Contractul de finanțare a fost semnat în toamna anului 2018, având o perioadă de derulare de 18 luni, până la începutul lunii martie 2020. Valoarea totală a acestuia este de 348.921,03 EUR, din care 296.582,85 EUR reprezintă valoarea contribuției Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Obiectivul proiectului „Young Volunteer” vizează dezvoltarea unei forme de învățare socială, prin activități de voluntariat menite să aibă o valoare adăugată în beneficiul comunităților din aria transfrontalieră româno-bulgară. În acest sens, a fost creată o comunitate de voluntari, formată, în special, din tineri elevi ai liceelor „Mihai Eminescu” și „Vasil Levski”, care sunt dispuși să ajute alte persoane aflate în situații de urgență, în parteneriat cu autorități publice locale.

Prima etapă a proiectului a fost reprezentată de crearea a două cabinete cu echipamente specifice, pentru ca elevii voluntari din cele două licee partenere să învețe aplicat măsuri de intervenție în situații de urgență. Ulterior, cadre didactice din cadrul celor două instituții de învățământ au beneficiat de instruire din partea filialelor din Călărași și Silistra ale Crucii Roșii, în domeniul prevenției și intervenției în situații de urgență, curs ce vine să răspundă nevoii de informare și dezvoltare a abilităților profesorilor de a oferi training elevilor la ore deschise/ore de dirigenție.

Pentru a crește gradul de conștientizare în rândul tinerilor asupra importanței și beneficiilor implicării în activități de voluntariat, prin proiect s-au dezvoltat două acorduri de parteneriat comune cu instituțiile relevante pentru obiectul proiectului, pe care să le sprijinim prin comunitatea de tineri voluntari în acțiunile de prim ajutor și situații de urgență, la solicitarea acestora. În România, Călărași, acordul de parteneriat s-a încheiat între AISSER Călărași, Liceul „Mihai Eminescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al județului Călărași și Crucea Roșie – Filiala Călărași. În Bulgaria, acordul de colaborare vizează Fundația „Sustainable Development and Prosperity” din Vratsa (Bulgaria), Liceul „Vasil Levski” din Glavinitsa, Fire Safety and Civil Protection Department Silistra și Bulgarian Red Cross – Silistra.

Un alt obiectiv important al proiectului a fost dat de crearea platformei web – www.youngvolunteer.eu, ce găzduiește comunitatea de voluntari, pentru a se înscrie și participa la diferite acțiuni de voluntariat, inițiate fie de către beneficiarii proiectului, stakeholderi, fie chiar de către membrii comunității „Young Volunteer”.

Ultima etapă a proiectului a vizat organizarea a patru campanii de voluntariat în perioada septembrie – noiembrie 2019, la care au participat aproximativ 800 de elevi, cadre didactice, traineri, translatori și reprezentanți ai stakeholderilor proiectului din România și Bulgaria, laolaltă. Acțiunile derulate în toamna anului trecut au avut un aport considerabil la dezvoltarea personală a elevilor, la creșterea motivaţiei lor pentru studiu, dezvoltarea unor competenţe noi și stimularea inițiativei în rândul lor de a se implica proactiv în activități de voluntariat. Aceste activități demonstrative de voluntariat au acoperit o arie largă de domenii de interes. Astfel, tinerii au fost implicați în acțiuni de protejare a mediului înconjurător, prin activități de curățenie și plantare de copaci și flori, acțiuni creative de sprijinire a persoanelor cu nevoi speciale și cursuri de acordare a primului ajutor, de autoapărare și de intervenție în situații de urgență.

Prin proiectul „Young Volunteer”, practic, s-au deschis noi oportunități extrașcolare pentru tinerii elevi din România și din Bulgaria.

 

Oricine poate fi Voluntar! Cu voinţă şi entuziasm, orice persoană poate să aducă o contribuţie lumii. Voluntariatul este un mod de a-ți face prieteni noi, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale și de a te dezvolta ca individ. Dacă ești interesat, te așteptăm să te alături celei mai noi comunități de voluntari „Young Volunteer”!


Andrei Stoian, președintele Asociației AISSER Călărași – lider de proiect: „Finalizarea proiectului nu reprezintă sfârșitul poveștii Young Volunteer, reprezintă doar încheierea celei de-a doua etape – prima fiind dată de scrierea proiectului, iar a doua de implementarea lui.

Rămânem alături de acești tineri frumoși, pe care am avut bucuria să-i cunoaștem, cu toată experiența noastră, cu toate mijloacele pe care le avem, pentru a-i ajuta să participe la acțiuni de voluntariat organizate de alte entități sau să fie inițiatori – promotori ai unor acțiuni de voluntariat, pe care să le realizeze an de an și să le dea mai departe din generație în generație.

Felicit pe toți cei care s-au implicat în buna derulare a proiectului. Aportul fiecăruia, oricât de mic, a fost esențial pentru succesul proiectului.

Îmi place să cred despre proiectul Young Volunteer că este ca un puzzle, iar fiecare dintre noi reprezintă o piesă a puzzle-ului... Așadar, cu implicarea activă a noastră, a tuturor, am reușit să construim un puzzle complet – acest proiect minunat, cu valențe educative deosebite, care trebuie să-și găsească o largă răspândire în rândul tinerei generații.

Felicitări tuturor!”


Nezhdet Dzevdet, Primarul Municipiului Glavinitsa: „Voluntariatul este cel mai important lucru pe care îl poți face în viață, atât pentru tine, pentru starea ta de bine, pentru creșterea stimei de sine, cât și pentru societate, unde tu ești parte integrantă a comunității în care trăiești și unde desfășori acțiuni de voluntariat.

Sunt mândru că reprezint interesele unei comunități în care există astfel de valori umane și civice. Am fost și rămân alături de tinerii voluntari din Glavinitsa, pe care îi vom sprijini cu toată experiența noastră și mijloacele de care dispunem pentru ca ei să devină cea mai bună variantă a lor și să conștientizeze că de fapt principalii beneficiari ai voluntariatului sunt chiar ei înșiși – voluntarii!

Felicitări tuturor pentru ideea de proiect și pentru implicarea activă de care ați dat dovadă cu toții – de la membrii echipei de proiect, la cadrele didactice și tinerii cu care ne mândrim astăzi.”


Mai multe detalii despre proiect aflați pe website-ul www.youngvolunteer.eu sau contactându-ne la adresa de e-mail: office@aisser.ro, tel.: 0371/015.145, persoană de contact: Andrei STOIAN, președinte AISSER Călărași. 

share
UE RO GOV INTERREG